La presó de Figueres serà operativa a mitjan 2012

Només falta equipar la infermeria, que es farà a final d’any

Justícia i l’Ajuntament confien que Foment compleixi amb l’accés nord de l’AP-7 i diuen que la sentència del TSJC no és cap “entrebanc”

15/07/11 02:00 – FIGUERES – JOSEP PUIGBERT www.avui.cat

La consellera de Justícia, Pilar Fernández, ha manifestat que la nova presó de Figueres començarà a ser operativa el primer semestre de l’any vinent. En aquests moments només falta condicionar la infermeria –està previst que es faci el mes de novembre–, després que fa uns mesos s’acabessin d’adequar la cuina i la bugaderia. Hi ha dos aspectes que podrien retardar encara més la seva posada en funcionament, tot i que la consellera confia que es resoldran favorablement. Aquests són: completar l’accés nord de l’autopista i la sentència del TSJC que anul·la el pla especial que es va fer fa cinc anys per construir l’equipament. Respecte a l’accés viari, l’alcalde de Figueres, Santi Vila, ha reiterat que no donarà la llicència d’obertura de la presó fins que no s’hagi completat l’accés de l’autopista a Hostalets de Llers. Aquest és un compromís que havien adquirit la Generalitat i Foment. “A hores d’ara s’estan fent les obres del tercer carril i, tot i que per a l’accés hi ha el projecte fet, encara no s’ha donat l’ordre a la concessionària. Només falta que el ministre doni l’ordre a Abertis”, va dir Vila. Aquest accés es considera clau perquè el moviment de trànsit que origini la presó no col·lapsi la xarxa viària de la ciutat i de l’àrea urbana.

En relació amb el pla especial urbanístic i la sentència del TSJC que el declara il·legal, la consellera va dir que s’hi presentaria recurs i que els serveis jurídics del departament li han assegurat que es pot refer. En toc cas, va comentar ahir a Figueres que aquest fet no suposarà “cap inconvenient” perquè el centre pugui obrir un cop s’hagi fet el trasllat progressiu de treballadors i interns de les presons de Girona i de Figueres.

Un altre dels compromisos que els representants municipals van recordar als responsables de Justícia durant la reunió de treball és la importància que alguns dels proveïdors de la nova presó siguin locals. Circumstància que contribuirà a l’augment de l’activitat econòmica a Figueres i comarca.

La nova presó del Puig de les Basses es va començar a construir el 2008 i havia d’entrar en servei l’any passat.

Repte per al país

Pilar Fernández també va visitar l’actual centre penitenciari de la capital altempordanesa, on Vila li va explicar la voluntat, ja pactada amb els anteriors responsables de Justícia i Educació, que es reconverteixi en la nova escola Carme Guasch. Per l’alcalde, “convertir la presó en una escola és un repte per al país i a la vegada és un projecte que ens omple d’orgull pel missatge que enviem a la ciutadania”. La previsió òptima és que durant aquest any es poguessin fer tots el projectes i la tramitació per poder posar a licitació les obres l’any vinent.

L’actual situació de precarietat inversora del govern català, però, dificultarà a mitjà termini la realització d’aquesta obra.

Esta entrada fue publicada en Noticias. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.