La crisi agreuja la situació a les ja saturades presons de Barcelona

Associacions i sindicats alerten de la sobreocupació dels centres.

També la manca de personal, la retallada dels ajuts a programes de reinserció i el retard en l’obertura de noves instal·lacions.

MARTA PARÍS. 18.07.2011 www.20minutos.es

Les presons no s’escapen de la crisi. L’amuntegament de reclusos, la infradotació de funcionaris i la manca de recursos que des de fa temps denuncien sindicats i associacions s’han agreujat els darrers anys per l’enduriment del Codi Penal i per les retallades.

Les úniques que no estan saturades són les de Brians 2, al 95,44%, i Lledoners, al 94,4%L’ocupació del centre penitenciari de dones de Barcelona, Wad-Ras, se situa en el 168,82% i la d’homes, la Model, en el 131,38%, segons el Departament de Justícia. De fet, la mitjana d’ocupació de les presons catalanes és del 114,81% i les úniques que no estan saturades són les de Brians 2, al 95,44%, i Lledoners, al 94,4%.

No obstant això, el portaveu de la delegació de Presons d’UGT, Xavier Martínez, va assegurar a 20 minutos que la sobreocupació és major. A més a més, la normativa marca que les cel·les han de ser preferiblement individuals, però es dis-senyen per a dos, i en les presons més antigues, com la Model i la de Tarragona, n’hi poden haver fins a sis.

Les conseqüències

“Amb la crisi no hi ha diners i la pressió i la saturació aniran a més al temps que es redueix el nombre d’entitats i de programes com els de reinserció”, va lamentar Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau, que enguany no rebrà els 4.000 euros que el Departament els donava per a programes de voluntaris a les presons.

La situació és cada cop més complicada i molt preocupantLes actuacions de reinserció, educatives, sanitàries, etc. són fonamentals per a la rehabilitació dels reclusos i la reducció de la reincidència un cop surten dels centres. “La situació és cada cop més complicada i molt preocupant”, va sentenciar Ibáñez, qui recorda que fa uns anys es va amnistiar milers de reclusos a Rússia perquè les presons estaven plenes.

El futur centre de preventius, dones i joves de la Zona Franca i nous centres penitenciaris com el de Puig de les Basses, a Figueres, han de permetre descongestionar les presons. No obstant això, aquest darrer centre no s’inaugurarà fins al primer semestre del 2012 (tot i que la data inicial era el darrer trimestre del 2010) perquè, malgrat estar acabat, no té llicència d’activitats.

El retard no només afecta la qualitat de vida dels presos, principalment, de Girona i Figueres, sinó també dels 380 funcionaris que hi havien d’anar destinats, segons els sindicats. A més, la Conselleria renovarà a 89 interins a causa de les retallades. “Amb els que som, és impossible garantir la seguretat”, va afegir Martínez.

Esta entrada fue publicada en Noticias. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.