La presó lligada de mans

El Catllar impedirà el trasllat del centre penitenciari de Tarragona si no hi ha alternativa a la depuradora per les urbanitzacions

L’opció tècnica més fàcil no ho contemplaria

10/09/11 02:00 – TARRAGONA / EL CATLLAR – AZAHARA PALOMARES elpuntavui.cat

La nova presó tindrà capacitat per a 750 interns i substituirà la del centre de Tarragona.

Foto: TJERK VAN DER MEULEN.

La crisi de l’ACA deixa la presó del Catllar sense depuradora.

La presó estarà acabada entre febrer i març, però no se sap si tindrà permís d’obertura.

L’obertura de la nova presó del Catllar, al Tarragonès, que ha de substituir la saturada presó del centre de Tarragona, està amenaçada per un conflicte municipal arran de la decisió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de descartar, de moment, el projecte de depuradora. L’Ajuntament del Catllar té la intenció de fer valdre la carta dels permisos d’obres i obertura, i adverteix el govern català que no autoritzarà la inauguració del nou centre penitenciari si no se li ofereix una solució per al sanejament d’aigües de les urbanitzacions que també s’havien de beneficiar de la depuradora cancel·lada.

Aquest servei, de fet, era una de les compensacions que el Catllar havia pactat a canvi d’acollir al seu terme el centre penitenciari, i li resolia així el problema endèmic de falta de sanejament d’aigües a diverses de les urbanitzacions del municipi. “Creiem que tenim la paella pel mànec; a la llicència d’obres queda molt clar que el permís d’obertura sols s’obtindrà si es resol aquest servei”, va destacar l’alcalde Josep Maria Gavaldà (CiU), que està disposat a recórrer als tribunals si la Generalitat opta per no fer cas de la clàusula que l’Ajuntament li va fer signar en començar les obres.

És aquesta demanda del Catllar, i no la falta d’un servei de sanejament per al nou centre penitenciari, la que podria endarrerir la inauguració de l’esperada presó de Mas d’Enric. I és que, de fet, la solució tècnica per poder substituir el servei que hauria donat la depuradora a la presó (però no a les urbanitzacions) és força senzill. L’Ajuntament de Tarragona ja ha ofert la possibilitat que es connecti la xarxa d’aigües del centre penitenciari amb la seva xarxa local, i derivar-ho tot plegat a una altra depuradora ja existent i situada a la vora del riu Francolí. Una opció ràpida i que podria evitar endarrerir la inauguració de la presó, on les obres està previst que s’acabin entre febrer i març. “Creiem que la Generalitat ha de negociar vetllant per l’interès general, tot i que els interessos del Catllar són legítims”, subratlla la portaveu del govern tarragoní, Begoña Floria. A la capital, de fet, li urgeix que es produeixi el trasllat de la presó, on Floria hi assenyala “un problema social” de saturació, i on l’ocupació ha arribat a situar-se en quatre presos per cel·la.

Al·legacions que endarrereixen

La depuradora de la presó ha estat cancel·lada per culpa de la crisi de l’ACA amb què li ha tocat conviure, però, de fet, el projecte és molt anterior. El govern català el va aprovar el setembre de 2009, en uns terminis que sí que haguessin permès la seva construcció de manera paral·lela a la presó i, per tant, haurien evitat el conflicte amb el Catllar. El procediment, però, es va veure encallat per l’oposició de Tarragona al projecte. La depuradora, per un tema de pendents, s’havia de construir en terme de Tarragona, i aquest Ajuntament rebutjava que la vessant negativa del servei (l’evacuació de les aigües residuals riera avall) perjudiqués precisament el barri tarragoní de la Móra. Fins la passada tardor, ACA i Ajuntament de Tarragona no van acordar unes noves condicions per a la depuradora que obligaven a redactar un altre cop un projecte. Un text que, finalment, ha acabat guardat dins d’un calaix.

Esta entrada fue publicada en Noticias. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.