El centre penitenciari de Lledoners encara té marge per acollir més reclusos

Un dels vuit mòduls continua sense ocupar per si ha d´atendre un augment de presos a Catalunya.

regio7.cat

J.SALLENT Tres anys després de la inauguració de Lledoners, la xifra d´interns que acull el centre penitenciari és la mateixa que la que ja hi havia l´any passat en aquestes mateixes dates: al voltant de 750 interns. Precisament, en el moment d´inaugurar-se la presó, el departament de Justícia havia xifrat en 750 el nombre màxim de presos que podria acollir Lledoners com a quantitat òptima (tot i que en el moment de projectar-se es parlava d´un centre penitenciari amb capacitat per a 500 presos).

La xifra de 750 interns s´ha assolit malgrat que, actualment, un dels vuit mòduls residencials de la presó continua sense estrenar-se. A més a més, també hi ha un altre mòdul que només té la meitat de les cel·les ocupades, mentre que les restants tampoc no s´han estrenat.

Això significa que, a la pràctica, només s´utilitzen sis mòduls i mig del centre penitenciari, cosa que representa una mitjana de més d´un centenar de presos per mòdul. La majoria de cel·les que estan en funcionament són dobles.

Justícia manté tancat el vuitè mòdul penitenciari per si en el futur hi ha un augment de la població reclusa a Catalunya que obliga a encabir més presos als centres penitenciaris. En el cas que s´arribés a aquesta urgència, Lledoners podria oferir encara prop de 200 llits més en les actuals instal·lacions, entre el mòdul buit i el que està funcionant a la meitat de la seva capacitat. Tot i això, els sindicats de centres penitenciaris han assegurat nombroses vegades que, pel que fa al personal que hi treballa, la presó bagenca no està preparada per acollir un miler d´interns, xifra màxima que es pot arribar a assolir i que sempre ha estat en l´horitzó.

Fa pocs dies, un dels mòduls penitenciaris que estan en funcionament, el número 6, va celebrar amb una festa el segon aniversari de la seva ocupació. El mòdul forma part d´un projecte que planteja objectius a complir per part dels interns, i que afavoreixen la reinserció i la convivència diària del centre, com ara la prohibició total de qualsevol droga, la facilitació de la convivència entre els companys del mòdul i l´ús del diàleg com a forma de relació habitual.

Esta entrada fue publicada en Noticias. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.