Lledoners no ha portat ni problemes ni oportunitats

Entitats i veïns asseguren que l´aportació econòmica que els van prometre les administracions no s´ha notat al poble

«Una presó discreta»

EDITORIAL regio7

El balanç pot ser una lliçó a l’hora de valorar equipaments que generen rebuig

El centre penitenciari de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, va ser inaugurat la tardor del 2008. Ara, al cap de tres anys, entitats i veïns reconeixen que el temor i el rebuig inicial envers la presó «ha passat». El penal, allunyat del centre del poble, no ha tingut cap influència negativa en el dia a dia dels santjoanencs, però tampoc positiva, ja que «el poble no ha notat cap millora econòmica»

CARMINA OLIVERAS | SANT JOAN DE V. Tres anys després de la inauguració del centre penitenciari Lledoners a Sant Joan de Vilatorrada, el temor inicial que provocava entre els veïns el fet de tenir una presó al costat de casa «ha passat». Entitats i associacions han assegurat a aquest diari que la sensació d´inseguretat no ha augmentat al poble, tal com es pensava al principi, però afirmen també que no han notat per enlloc els beneficis econòmics que els van prometre les administracions públiques.

La sensació general que es respira entre els veïns és que la presó no ha alterat gens el funcionament del municipi ni per bé ni per mal. Per una banda, no han percebut més delinqüència, però de l´altra tampoc no han notat cap benefici. La presó ha anat fent el seu funcionament de manera paral·lela al municipi, un fet propiciat, en part, perquè el centre penitenciari es troba ubicat en una zona allunyada del centre de Sant Joan de Vilatorrada i perquè, per accedir-hi, no fa falta passar pel mig del poble.

El director de Ràdio Sant Joan, Josep Giralt, argumenta que, «com que no es veu, és com si no hi fos» i explica que «potser fa tres anys el poble creia que hi hauria més delinqüència als carrers, però no ha estat així. Sobretot perquè la presó està allunyada del centre», per la qual cosa no creu que el fet de tenir un centre penitenciari dins el terme municipal hagi fet variar el dia a dia dels santjoanencs.

Des del punt de vista del creixement econòmic que Sant Joan havia d´experimentar amb el centre penitenciari, però, la cosa canvia. «Se´ns va dir que donaria diners al poble, però el poble encara no ha vist el benefici de tenir una presó, no se´ns ha explicat», diu Giralt. De la mateixa manera que Giralt opina Jaume Sagristà, president de l´associació de gent gran Amics per Sempre: «la sensació general és que no s´hi ha conegut gaire econòmicament, deien (les administracions públiques) que el poble hi coneixeria, però de moment no hem notat res. No sabem si dóna benefici o no i, si es reben diners, a què es destinen».

La directora de la biblioteca de Sant Joan, Cristina Galí, explica que el parer dels veïns envers la presó «ha canviat cap a positiu, però una de les cartes que les administracions van fer valer va ser el fet que tenir un centre penitenciari reportaria més diners al poble i, de moment, no ho hem notat». Galí afegeix que «això no vol dir que no s´hagin rebut diners i que no s´hagin invertit en coses, però no s´ha explicat i, per tant, el poble no se n´ha adonat».

Feblesa i oportunitat

Cristina Galí ha explicat a aquest diari que, inicialment, va detectar el rebuig que provocava la presó entre els usuaris de la biblioteca, però ha assegurat que actualment «el que detectem és totalment el contrari, fins i tot hi ha persones que hi han vist una oportunitat per poder aspirar a un lloc de feina».

La directora de la biblioteca de Sant Joan raona que «hi ha gent que potser no havia pensat mai que podia treballar en una presó i el fet de tenir-la a prop els ha fet adonar-se que sí. Actualment, que sapiguem perquè ens ho han explicat, hi ha quatre usuaris que treballen en presons de Catalunya, no necessàriament a Lledoners, però sí que van començar a fer les oposicions per a Lledoners. Després, depenent de la puntuació, te´n toca una o altra. Ha estat un pont per poder trobar una feina i crec que s´ha convertit una feblesa en una oportunitat», argumenta.

Ni més vendes ni més furts

El president de l´Associació de Botiguers (ABIC) de Sant Joan, Miquel Priego, ha explicat que els comerciants fan «vida normal»: «el temor dels veïns i dels botiguers ja no hi és i la sensació és que la presó no ens ha perjudicat, al contrari, hi ha gent que hi ha trobat un lloc de feina i això és bo».

Miquel Priego ha detallat que els comerciants no han detectat cap augment de furts des que hi ha la presó, tal com temien ara fa tres anys, però tampoc no han notat un augment significatiu de les vendes, que podrien haver arribat pels familiars de presos que arriben fins a Sant Joan. «La gent acostuma a anar directament a Lledoners, no es para a comprar al poble, jo mateix regento una pastisseria, per la qual cosa obrim els caps de setmana, i no hem notat cap augment de vendes», relata Priego.

Esta entrada fue publicada en Noticias. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.