Centenars de funcionaris bloquegen la presó de Ponent i es concentren a Barcelona per les retallades

Redacció Actualitzat a les 19:15 h 07/12/2011 324.cat

Uns 200 funcionaris de presons arribats de diversos centres penitenciaris catalans han bloquejat des de primera hora del matí i fins a la una del migdia l’entrada del Centre Penitenciari de Ponent, a Lleida. Els treballadors han impedit que ningú entrés a la presó lleidatana, inclosos el centenar de funcionaris del torn del matí, que havien d’entrar a dos quarts de vuit i que no han pogut accedir al centre. A més, la dotzena de treballadors que han fet el torn de nit no n’han pogut sortir fins que ha acabat la protesta, que ha obligat a mantenir tancats a la cel·la molts dels reclusos.

http://www.324.cat/video/3845431/Bloqueig-a-la-preso-de-Ponent

Els sindicats asseguren que la decisió de posar fi a la protesta s’ha pres després que el director del centre penitenciari hagi decidit obrir els mòduls i permetre als interns sortir al pati, malgrat que només hi havia un funcionari per cada 150 presos, cosa que han considerat una “irresponsabilitat brutal”.

Un terç de reclusos confinats a la cel·la

Segons ha informat el Departament de Justícia, només han pogut accedir a la presó quatre treballadors del torn de matí i cinc membres de l’equip directiu. Això ha provocat que un terç dels 953 presos han hagut de quedar reclosos a les seves cel·les i no han pogut desenvolupar les activitats habituals del matí. Amb tot, segons les mateixes fonts, els reclusos dels mòduls d’atenció especialitzada, infermeria i dones sí que han pogut seguir amb les seves activitats ordinàries.

Per la seva banda, fonts sindicals asseguren que el bloqueig ha impedit l’accés de la meitat del torn de vigilància de matí, integrat per 18 guàrdies, així com del personal de tractament, del qual formen part professors, educadors o psicòlegs, entre altres professionals.

Durant el bloqueig, diversos efectius dels Mossos d’Esquadra, amb unitats antiavalots, han custodiat les portes de la presó per si era necessària la seva intervenció.

Concentració també a Barcelona

D’altra banda, a Barcelona, el mateix col·lectiu protagonitza una altra protesta que ha arrencat davant de la seu de la Direcció General de Serveis Penitenciaris. Els manifestants, uns 200, s’hi han concentrat cap a quarts de vuit del matí i a quarts de nou han tallat el trànsit al carrer d’Aragó a l’altura de Girona. Més tard, a les deu del matí, han començat a caminar pel carrer d’Aragó cap a la seu del Departament de Justícia, on han llançat ous a la façana i i han lliurat una carta amb les seves reivindicacions al Departament. A continuació, s’han dirigit cap a la plaça de Sant Jaume, on han posat punt final a la protesta.

Els funcionaris de presons, a la plaça Sant Jaume de Barcelona (Foto: ACN)

Contra les retallades

El motiu de les protestes és denunciar les retallades que, segons ells, estan posant en entredit la seguretat dels centres penitenciaris catalans. Asseguren que aquesta situació ha fet que, a les presons del país, es perdessin 450 llocs de treball. Al·leguen que els treballadors perdran un 17% del sou si se’ls apliquen les mesures del govern i denuncien un suposat malbaratament de la Generalitat, ja que segons CCOO es gasta un milió d’euros al mes en una nova presó, la de Figueres, que encara no està oberta.

Els manifestants també han volgut donar suport als companys que van protestar divendres a la presó Model de Barcelona, cosa que va acabar amb una càrrega policial i va provocar el trencament de les converses que sindicats i govern mantenien en aquells moments sobre les retallades en la funció pública.

La primera protesta de treballadors de centres penitenciaris, però, es va desenvolupar a Quatre Camins, el 25 de novembre, amb un bloqueig també de l’accés del centre que va provocar problemes de trànsit a la zona.

Esta entrada fue publicada en Noticias. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.