Els funcionaris de presons i la Generalitat reprenen el diàleg després del seu pols a les penitenciaries

Treballadors provinents de diversos centres catalans s’han manifestat aquest matí al carrer d’Aragó

Dimecres, 11 de gener del 2012 – 21:01h. elperiodico.cat

LAURA ESTIRADO / ANTONIO BAQUERO / Barcelona

Funcionaris de presons bloquegen el carrer Aragó de Barcelona aquest matí.

Funcionaris de presons bloquegen el carrer Aragó de Barcelona aquest matí. ALBERT

El Departament de Justícia i els funcionaris de presons han reprès la negociació sobre les retallades que van interrompre ahir, després de 24 hores en què el col·lectiu s’ha alçat amb tancades, concentracions, vagues de zel i el bloqueig temporal de la presó de Quatre Camins. La trobada s’ha reprès a les vuit del vespre tot i estar previst que fos a les sis, a causa de la demora dels representants de l’Administració catalana.

300 funcionaris s'han concentrat aquest matí a les portes de Quatre Camins, a la Roca del Vallès.

300 funcionaris s’han concentrat aquest matí a les portes de Quatre Camins, a la Roca del Vallès. JOSEP GARCIA

Les negociacions, que s’han reprès a les sis d’aquesta tarda amb una reunió entre representants sindicals i de Serveis Penitenciaris, fa més d’un mes que estan en marxa, en el qual les parts han estat incapaces d’arribar a un acord sobre les retallades salarials i de dies festius que planteja l’Administració.

La conversa va arribar a punt mort després de la reunió matinal d’aquest dimarts, cosa que va motivar que 13 delegats dels sindicats del sector –UGT, CCOO, CATAC i CSIF– es tanquessin a l’edifici que alberga la mesa de negociació, la seu de Serveis Penitenciaris a Barcelona, on han passat la nit amb la idea de quedar-s’hi fins que Justícia mogués les seves posicions.

TALLS DE TRÀNSIT

Aquest dimecres durant tot el matí, els funcionaris de presons han tallat el carrer d’Aragó de Barcelona en protesta per les retallades i la falta d’entesa amb la Generalitat, i en solidaritat amb els companys i líders sindicals que, des de dimarts a la nit, segueixen tancats a la seu de la Direcció General de Serveis Penitenciaris, després de trencar-se el diàleg de la Mesa General de Negociació. Mentrestant, segueixen les mobilitzacions i les protestes a la resta de centres catalans.

La més important de les concentracions d’aquest matí ha estat la de Quatre Camins 1 i 2 (de joves), a la Roca del Vallès, on uns 300 funcionaris han bloquejat els accessos de la presó des de primera hora. En l’última assemblea que han celebrat els treballadors, a les 11.00 hores, han acordat que al cap d’uns minuts desbloquejarien els accessos i es dirigirien a Barcelona, davant de la seu de Serveis Penitenciaris. Fins aquesta hora, a Quatre Camins no s’havia pogut fer el canvi de torn.

Això ha significat que dins de la presó hi quedaven 14 treballadors per controlar la resta d’interns, és a dir, en una proporció d’un per a cada 240 reclusos. No obstant, i segons el funcionari Christian Pérez, del centre de la Roca, “la situació dins de la presó ha estat tranquil·la”.

VAGUES DE ZEL

Paral·lelament, els funcionaris han convocat vagues de zel per a la jornada d’aquest dimecres als centres Ponent de Lleida, Lledoners de Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona) i la Model de Barcelona, ha explicat a Efe el portaveu del sindicat majoritari en el sector, la UGT, Xavier Martínez.

Aquestes vagues de zel consisteixen que els funcionaris porten fins a l’extrem les funcions que tenen encomanades d’acord amb els seus reglaments, cosa que a la pràctica pot acabar col·lapsant les activitats dels centres penitenciaris.

Concretament, els funcionaris que secundin aquestes vagues de zel tenen previst, per exemple, practicar exhaustius escorcolls a cadascun dels reclusos abans de qualsevol conducció o activitat prevista. Amb això pretenen alentir el funcionament de les presons.

REUNIÓ “INSULTANT”

En el document difós pels sindicats dels funcionaris, titllen la reunió d’aquest dimarts d'”insultant” i “decebedora”, ja que el Govern continua demanant una “brutal retallada de les condicions de treball”. Entre altres coses, es queixen que volen suprimir la compensació de festius i de la reducció dràstica del nombre màxim de canvis de servei.

La protesta es va iniciar aquest dimarts a la tarda quan una desena de delegats sindicals de funcionaris de presons es van tancar a la seu de Direcció General de Serveis Penitenciaris de Barcelona per forçar l’Administració a acostar posicions en les negociacions sobre les retallades plantejades.

Delegats dels quatre sindicats amb representació en el sector (CSIF, CCOO, CATAC i UGT) van decidir quedar-se a la desena planta de l’edifici, situat al carrer d’Aragó, després d’interrompre’s la negociació que mantenien amb membres de l’Administració. Davant de la seu s’hi han concentrat també aquest matí mig centenar de funcionaris de presons per expressar suport als delegats tancats.

TANCADES DE SUPORT

Altres funcionaris de presons van optar, així mateix, aquest dimarts a la nit per emprendre tancades en alguns centres penitenciaris. Per la seva banda, l’Assemblea de Mobilitzacions de Presons ha donat suport a les tancades de funcionaris als centres penitenciaris i ha proposat, en un comunicat, una “vaga de zel” a partir d’aquest dimecres en el conjunt de les presons catalanes.

Les accions d’aquest dimecres se sumen a les que els últims mesos estan protagonitzant els funcionaris de presons, com les tancades a Quatre Camins, la Model i de la presó de Ponent, de Lleida, a principis de desembre. La Fiscalia de Barcelona i la de Lleida van obrir diligències per investigar els bloquejos a les presons catalanes, al considerar que els manifestants haurien pogut incórrer en delicte.

Esta entrada fue publicada en Noticias. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.