Comunicat del Departament de Justícia en relació al bloqueig de cinc centres penitenciaris

13-01-2012 22.00

El Departament de Justícia informa que la situació als centres penitenciaris Quatre Camins, Joves, Brians 1, Brians 2, i Tarragona s’ha normalitzat al voltant de les deu del vespre, després de la situació de bloqueig viscuda des de primera hora del matí d’avui.

Els bloquejos han impedit els canvis de torn de matí i tarda dels funcionaris, la qual cosa ha suposat a la pràctica que els cinc centres penitenciaris afectats, que sumen un total de 5.508 interns, hagin funcionat amb només 152 treballadors, amb el risc que aquesta desproporció suposa tant per als reclusos com per als funcionaris, que han hagut d’allargar la seva jornada, en alguns casos més de 30 hores.

Aquests fets són especialment greus per la situació de vulnerabilitat dels interns. Els 3.000 interns de Brians 1 i Brians 2 han estat confinats a les seves cel·les més de 24 hores, un fet inacceptable que lesiona els seus drets fonamentals.

A Brians 1 i Brians 2, els interns han hagut d’esmorzar i dinar a les cel·les. A tots els centres, els tallers productius i les activitats formatives i de rehabilitació no s’han pogut portar a terme.

El bloqueig també ha afectat l’activitat judicial. Com a conseqüència de la situació creada als centres, només a la ciutat de Barcelona avui s’han hagut de suspendre 41 conduccions d’interns als jutjats, la qual cosa ha provocat la suspensió d’onze judicis, 5 rodes de reconeixement i la pràctica de 3 proves que s’havien de realitzar en el decurs d’investigacions judicials, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Cal recordar que, a banda dels reclusos, víctimes, acusats i altres parts del procés s’han vist afectats també per aquesta situació, i hauran d’esperar un nou assenyalament.

El Departament de Justícia considera que la seguretat de les presons no ha estat garantida mentre han durat les accions il·legals de bloqueig.

Aquests fets tenen per objectiu pressionar el Departament de Justícia en les negociacions sobre les condicions laborals del col·lectiu de funcionaris de presons, que estan tenint lloc aquests dies, després de la finalització del conveni subscrit l’any 2006. El Departament considera que les esmentades condicions, tant retributives com de jornada laboral, s’han d’ajustar a la situació econòmica actual, tal i com ja ha succeït amb altres col·lectius professionals de la funció pública.

No obstant això, la rellevància de la tasca dels funcionaris de centres penitenciaris fa que la Generalitat realitzi un particular esforç per mantenir la majoria de condicions que afecten aquests treballadors per tal d’assolir l’acord. Aquesta oferta, i la constant voluntat de diàleg del Departament, topa amb accions de coacció desproporcionades i irresponsables.

La Generalitat reitera que les negociacions es reprendran quan aquest col·lectiu de treballadors doni plenes garanties que mantindrà el normal funcionament dels centres.

Esta entrada fue publicada en Noticias. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.