Justícia tanca el centre de menors Montilivi, de Girona

Els joves interns seran traslladats a altres centres catalans

Justícia manté que la mesura es pren per racionalitzar els recursos

17/05/12 02:00 – girona – Núria Astorchemail protegit

Foto: LLUÍS SERRAT.1

El Síndic obre una actuació d’ofici pel tancament de dos centres d’internament juvenils

La previsió és que al juny el centre tanqui les portes definitivament

Girona Mollet del Vallès Granollers Font-rubí Barcelona Lleida Figueres El Departament de Justícia ha decidit tancar els centres de menors Montilivi de Girona i Els Til·lers de Mollet del Vallès adduint raons “d’optimització i de racionalització dels recursos públics” i reagrupar els joves infractors que hi estan en règim d’internament en els altres centres que la Generalitat té a Catalunya. Aquesta operació es durà a terme a primers de juny. I és que, segons van explicar ahir fonts de Justícia, en els últims anys hi ha hagut, en l’àmbit de Catalunya, una disminució del nombre de nois i noies internats en centres educatius, de manera que dels 319 que hi havia l’any passat, enguany en queden 269. Així mateix, va indicar que si bé la capacitat màxima de Montilivi és de 43, actualment n’hi ha 25. I el pressupost de manteniment d’aquest centre és de 4 milions d’euros a l’any. I a Els Til·lers la situació és molt semblant: la capacitat màxima d’aquest centre educatiu és de 73 i en aquests moments n’acull 49. “Si no estiguéssim en un moment de crisi econòmica i d’ajustament pressupostari, aquest reagrupament es duria a terme igualment perquè obeeix a criteris d’eficiència i racionalització dels serveis”, van destacar les mateixes fonts.

De la mateixa manera que els joves de Montilivi i Els Til·lers es redistribuiran pels altres centres de menors de Catalunya, el personal correrà la mateixa sort i ningú no es quedarà sense lloc de treball, segons la portaveu de Justícia. La plantilla del centre de Montilivi està formada per 53 treballadors i la d’Els Til·lers, per 74.

D’altra banda, aquest any Justícia ha ampliat amb 76 el nombre de places d’internament per a menors. D’aquestes noves places, 54 s’han obert al centre de Can Llupià, de Barcelona; 14, a L’Alzina, a la població de Palau-solità i Plegamans, i 7, al centre El Segre, de Lleida. Així que, segons fonts de Justícia, amb la redistribució dels joves de Montilivi i Els Til·lers pels altres centres catalans i l’ampliació de les places, es requerirà més personal procedent, justament, de les instal·lacions que es tancaran, i que són patrimoni de la Generalitat.

A Girona, es mantindrà obert el pis d’inserció amb cinc places destinat a aquells joves que estan en l’última etapa del seu internament.

La portaveu de Justícia va assegurar ahir que el departament posarà a disposició dels familiars dels interns que seran traslladats els mitjans de transport que siguin necessaris per assegurar el contacte amb els interns. Tot i que, en el cas del centre de Montilivi, per exemple, només una part dels 25 interns són de les comarques gironines (ara per ara vuit hi són per una ordre d’internament dictada per un jutge de Girona), mentre que la resta són de fora.

Paral·lelament a aquesta reordenació dels centres educatius, Justícia té previst impulsar els programes educatius i de reforç que tenen per objectiu aconseguir unes quotes més grans de reinserció social d’aquests joves un cop surten del centre. Uns programes que, segons van assenyalar fonts de Justícia, requeriran una ampliació de la plantilla per al seu desenvolupament. “És una clara aposta per la millora del sistema de justícia juvenil”, van ressaltar les mateixes fonts.

A banda dels centres esmentats, a Catalunya hi ha dos centres més de menors: l’Oriol Badia de Guardiola de Font-rubí i el Folch i Torres de Granollers.

A aquests centres hi accedeixen, per mitjà d’una ordre judicial d’internament, menors d’edat que han comès algun tipus de delicte. La direcció general de Justícia Juvenil, per mitjà de la secció de centres educatius, s’encarrega de supervisar l’execució dels programes d’internament que es duen a terme als centres educatius de Catalunya.

A tots els joves internats se’ls aplica un programa individualitzat que inclou les activitats formatives, laborals, socioculturals, esportives i de tractament de problemàtiques personals, destinades a la seva integració social. Aquestes activitats poden ser generals –competència psicosocial, hàbits bàsics i habilitats domèstiques; educació per a la salut; tutoria; reforç en l’entorn familiar; cultura i lleure; educació física i esport i mediació familiar i per a la diversitat– i també hi ha programes de tractament específics, com ara el de drogodependències i altres addicions; problemàtiques de salut mental; delictes sexuals i delictes violents.

elpuntavui.cat

Esta entrada fue publicada en Noticias y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.