Ni berenar ni pícnic a Ponent

Justícia nega que la mesura tingui a veure amb les retallades i al·lega motius de seguretat alimentària | Els presos de la presó de Lleida han perdut el privilegi de poder canviar el dinar o el sopar per una bossa amb un entrepà i unes postres

La Vanguardia en català | 06/07/2012 – 00:03h

JAVIER RICOU

Lleida

Els presos de Lleida s’han quedat sense un pícnic alternatiu al sopar o el dinar, que els presos menjaven a les seves cel·les quan decidien no consumir el menú servit als menjadors del Centre Ponent. És una nova mesura, relacionada amb la gestió dels aliments als centres penitenciaris, que se suma a la retirada del berenar a totes les presons catalanes que servien aquest àpat de mitja tarda. Sindicats amb representació a la presó de Lleida consideren un error la suspensió d’aquest pícnic, que asseguren que ajudava a descongestionar els menjadors. La Conselleria de Justícia afirma que l’adopció d’aquesta mesura s’ha acordat per “motius de seguretat i per unificar el control alimentari”. En aquest cas l’anul·lació d’aquest privilegi, exclusiu del Centre Ponent, no s’ha d’atribuir als habituals ajustos econòmics, com és el cas de la retirada del berenar.

El pícnic a què tenien dret els reclusos de la presó de Lleida es repartia des de fa més de vint anys. Els presos que no volien anar al menjador, a l’hora de dinar o de sopar, podien demanar amb temps que els servissin aquest pícnic, que constava d’un entrepà i unes postres, que solia ser una fruita o un iogurt.

Aquesta alternativa exclusiva del Centre Ponent al menú diari servit als menjadors tenia bona acceptació entre els reclusos, fins al punt que més d’un trenta per cent dels interns, segons informa el sindicat CSIF, optaven per aquest pícnic i renunciaven al dinar o el sopar. La notícia de la supressió d’aquesta bossa amb menjar la va fer pública ahir aquest sindicat, després que el passat dia 3 de juliol es produís una insubordinació, segons assegura el CSIF, al mòdul 3 de la presó de Lleida. L’origen d’aquesta protesta cal buscar-lo, afegeix el sindicat, en el menjar. La insubordinació no s’hauria produït si els responsables de la cuina haguessin disposat d’aquests pícnics per repartir-los entre els presos. El problema va sorgir després d’un tall de subministrament de gas i electricitat a la cuina del Centre Ponent. Aquesta avaria va impedir de preparar el sopar amb normalitat i els presos, segons el CSIF, van protestar quan els van servir un menjar que no era del seu grat pels problemes sorgits durant la preparació.

El sindicat assegura que aquestes insubordinacions són molt perilloses pel risc de degenerar en un motí. I si aquell dia haguessin pogut repartir-se els pícnics, afegeix un portaveu del CSIF, “tot això no hauria passat”.

Una portaveu de la Conselleria de Justícia no va negar l’existència d’un problema en el procés d’elaboració del sopar, però va assegurar que el tema va quedar resolt perquè van servir als presos un menú fred. Aquesta mateixa portaveu assegura que la protesta de què parla aquest sindicat “va estar molt lluny de ser un motí”. El departament responsable de les presons catalanes tampoc no comparteix que el repartiment d’aquest pícnic augmenti la inseguretat dins del penal. Opina el contrari: “anul·lar aquest repartiment de bosses als presos que no volen anar al menjador implica més moviments pels rasclets, incrementa la feina dels funcionaris i augmenta la inseguretat”. Justícia afirma que en aquest cas la supressió del pícnic no s’ha de llegir en clau econòmica, “ja que costa el mateix el sopar que els aliments que hi havia en aquesta bossa”.

Com que els presos podien encarregar el menjar amb temps, l’empresa encarregada de càtering anul·lava els dinars i sopars dels reclusos que no anaven als menjadors. En aquests moments, segons el CSIF, aquestes sales són atapeïdes a l’hora dels àpats, la qual cosa genera, insisteix el sindicat, “inseguretat”.

lavanguardia.com

Esta entrada fue publicada en Noticias y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.