La llarga espera de la nova presó de Figueres

La posada en marxa del centre penitenciari acumula diversos retards. Tot i que en un primer moment es va anunciar per a finals del 2010, després es va retardar per a principis del 2011. Un nou ajornament va fixar la data el 2012 però ara la previsió se situa per al segon semestre del 2013

La presó del Puig de les Basses és una enorme superfície que ocupa un espai al límit de Figueres amb Llers.

La presó del Puig de les Basses és una enorme superfície que ocupa un espai al límit de Figueres amb Llers. CONXI MOLONS

DDG | GIRONA “Una presó gegant buida”. Amb aquestes paraules el diari New York Times definia la presó de Figueres i la posava d’exemple per exposar l’estat de les finances i l’economia a Espanya. L’equipament del Puig de les Basses està preparat per acollir uns 750 interns en mòduls diferenciats, compta amb 65.312,27 metres quadrats de superfície i ha de permetre substituir els actuals centres de Figueres i Girona. Les obres de la presó van començar el 2008 i estava previst que s’inaugurés a finals del 2010. Els terminis es van incomplir i l’obertura es va ajornar fins al 2011. A punt d’acomiadar el 2012 l’equipament continua clausurat. En una compareixença a la comissió de Justícia de la Cambra catalana, la consellera de Justícia, Pilar Fenández Bozal, va justificar que es retardi la inauguració del centre per raons pressupostàries i va preveure que el centre entri en funcionament el 2013.

La nova presó estava pràcticament acabada quan l’exconsellera de Justícia Montserrat Tura la va visitar el novembre de 2010. En aquella ocasió va assegurar que els primers transllats es farien el febrer de 2011. Quasi dos anys després, la presó de Figueres és un equipament fantasma que costa un milió d’euros mensuals a l’administració en tasques de manteniment. Així ho van denunciar els sindicats a finals de setembre de 2011. CCOO es va traslladar fins a les portes de l’equipament, que ha costat uns 108 milions d’euros, per denunciar que mantenir la presó clausurada suposava un important malbaratament de recursos públics i que calia solucionar-ho el més aviat possible. El sindicat, a més, va assegurar que la situació també afecta els treballadors dels centres penitenciaris ja que estan a l’espera de translladar-se a aquestes noves instal·lacions.

La nova presó compta amb 50 mòduls per a joves d’entre 18 i 25 anys i 60 més per a dones. També té espais per a formació cultural (biblioteca, sales d’actes, aules, tallers i un espai de recolliment). Les noves instal·lacions, a més, tenen espais per a formació cultural com ara una biblioteca, aules, tallers i una sala d’actes així com equipaments esportius amb una piscina a l’aire lliure.

Els retards que acumula el nou centre penitenciari també allarguen la solució final per a l’única escola de la ciutat que es manté en barracons: el Carme Guasch. Segons les últimes previsions, no està previst que el projecte per convertir l’actual presó de Figueres en escola tiri endavant fins el 2014.

El Govern català sempre ha defensat els retards en la inauguració per raons pressupostàries. CiU assegura que l’obertura del centre ha estat i serà una prioritat “sempre i quan sigui assumible a nivell pressupostari”. “La previsió i planificació que van fer els governs tripartits era que el 2012 tindríem 12.000 interns, però en tenim 10.200 -1.800 menys, que equivalen a dues presons grans-. La seva política penitenciària es va fonamentar exclusivament en la construcció de costosos centres penitenciaris”, afegeix. L’incompliment dels terminis previstos han suposat crítiques de diferents sectors. ICV considera que els retards que acumula la inauguració de la presó de Figueres demostren la incapacitat del Govern de CiU de gestionar el país. “La decisió de no obrir-la fa que es gastin un milió d’euros cada mes de manteniment. Això vol dir que portem uns 12 milions llançats mentre es retalla en beques menjador o en escoles bressol”, lamenta.

El PSC creu que la presó no ha obert per “inoperància i falta total d’eficàcia del Govern de CiU”. ERC lamenta el cost econòmic que suposa “la no entrada en funcionament de la presó”. A més, recorda que el retard també impedeix que la presó vella “esdevingui un equipament per a la ciutat de Figueres, desitjablement un centre escolar”. SI considera la presó de Figueres com “la culminació de la mala gestió pública a Catalunya”.

diaridegirona.cat

Esta entrada fue publicada en Noticias. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.