El Centre Penitenciari Mas d’Enric es posarà en marxa la darrera setmana de novembre

La nova presó té una superfície construïda de 65.636 m2 i està preparada per acollir fins a 1.020 interns

Ubicat al terme municipal del Catllar, a 13 quilòmetres de Tarragona, substituirà el Centre Penitenciari de Tarragona, que esdevindrà el Centre Obert del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre

La nova presó té una superfície construïda de 65.636 m2 i està preparada per acollir fins a 1.020 interns

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha anunciat aquest matí que el nou Centre Penitenciari Mas d’Enric es posarà en marxa la darrera setmana del mes de novembre, amb l’arribada dels primers interns, que seran traslladats des del Centre Penitenciari de Tarragona.

Gordó ha explicat que la inversió necessària per equipar el Centre serà d’uns 10 milions d’euros, “una xifra important, però necessària perquè el Centre pugui obrir les seves portes”, que se sumen als 102 milions d’euros destinats a la seva construcció. D’aquesta quantitat per equipar el nou Centre, més d’un milió d’euros els aporta l’Obra Social de La Caixa, fet que el conseller ha volgut agrair, i ha recordat la importància de la col·laboració entre les institucions.

El titular de Justícia també ha recordat que, amb l’entrada en funcionament d’aquesta nova infraestructura, el Govern està complint el Pla d’equipaments penitenciaris que va presentar al Parlament de Catalunya.

Amb motiu de la visita, el conseller ha detallat que el 100 % dels interns que acollirà aquest nou Centre, i que així ho desitgin, podran realitzar tasques laborals, amb les seves retribucions corresponents i amb l’alta a la Seguretat Social. Gordó ha insistit una vegada més que, com més tasques desenvolupin els interns, major serà el seu grau de reinserció: “Hem aconseguit augmentar la reinserció en els darrers quatre anys, en què hem passat del 60 % al 70 %, un dels graus de reinserció més elevats d’Europa”.

Gordó també ha explicat que els professionals del Centre Penitenciari de Tarragona podran optar per romandre al Centre Obert de Tarragona o incorporar-se a la nova presó de Mas d’Enric.

El conseller ha fet aquestes declaracions en el decurs d’una visita de seguiment dels treballs per posar en marxa el nou Centre, on ha estat acompanyat pel president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, en la visita a les obres d’accés. També hi han assistit el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin; l’alcalde en funcions de l’Ajuntament de Tarragona, Javier Villamayor; l’alcalde del Catllar, Antonio López; el secretari general del Departament de Justícia, Enric Colet, i el director general de Serveis Penitenciaris, Pere Soler, entre altres autoritats.

Sobre la col·laboració amb la Diputació de Tarragona, que ha fet possible tirar endavant les obres corresponents als accessos a la nova presó, Gordó ha posat de manifest que ha estat una operació cabdal per poder tirar endavant un projecte necessari per al territori.

Centre Penitenciari Mas d’Enric, el nou model penitenciari català

El Centre Penitenciari Mas d’Enric, ubicat al terme municipal del Catllar, a 13 quilòmetres de Tarragona, que substituirà els centres penitenciaris de Tarragona, té una superfície construïda de 65.636 m2. El Centre, que està preparat per acollir fins a 1.020 interns, disposa de 618 cel·les, distribuïdes en set mòduls ordinaris i un Departament de Dones i un altre per a Joves.

El projecte d’aquest Centre penitenciari, que acompleix totes les característiques del nou model penitenciari català impulsat pel Departament de Justícia i aplicat en els centres de nova construcció com Puig de les Basses, ha comportat una inversió de 102 milions d’euros.

El Centre penitenciari tindrà els mòduls residencials, el mòdul d’ingressos i el departament de règim tancat, el Departament de Dones i el de Joves. L’equipament també comptarà amb infermeria, equipaments esportius i un edifici educatiu, formatiu i cultural que acollirà, entre altres serveis, una escola de formació per a persones adultes. A més, el Centre també comptarà amb 5.000 m2 de tallers productius i de serveis interns per a la reinserció laboral.

L’obertura del Centre penitenciari es farà de manera progressiva. En una primera fase s’hi incorporarà el personal per fer la preparació i obertura parcial prèvia a la recepció dels interns. En una segona fase, es farà el primer trasllat d’interns del CP de Tarragona i s’obriran tres mòduls de règim ordinari, el Departament de Joves i Dones i els mòduls assistencials d’Infermeria, Ingressos i Departament especial. En les fases posteriors, es faran conduccions sistemàtiques setmanals d’interns d’altres centres amb arrelament a la demarcació i una obertura progressiva dels altres quatre mòduls ordinaris.

El Centre Obert de Tarragona

La vella presó de Tarragona, per la seva situació geogràfica i les seves característiques, serà reconvertida en un centre obert. Per això, l’equipament serà adequat per donar resposta a la seva nova funcionalitat.

Després de la seva reconversió, tindrà capacitat per a 175 homes i 50 dones.

29 de juliol de 2015

pdf Dossier Informatiu

premsa.gencat.cat

Esta entrada fue publicada en Noticias. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.