Els sindicats de presons temen que tancar la Model provoqui més conflictivitat

Lamenten que el Departament de Justícia no els hagi informat oficialment de les dates per als trasllats de presos i de com es reubicaran els treballadors

ACN Barcelona ACTUALITZADA EL 22/01/2017 09:47

Imatge del centre penitenciari de La Model a Barcelona.

Imatge del centre penitenciari de La Model a Barcelona.

Els sindicats de treballadors penitenciaris de Catalunya temen que el futur tancament de la presó Model de Barcelona, que pot ser aquest mateix any 2017, suposi una major conflictivitat en altres centres penitenciaris, on augmentarà l’ocupació, ara relativament baixa. Tampoc volen que el trasllat dels funcionaris i interins de la presó de l’Eixample suposi canvis d’ubicació no voluntaris dels treballadors de les altres presons, i alerten que es podria perjudicar la carrera professional d’alguns dels empleats públics.

Tot i que el conseller de Justícia, Carles Mundó, va assegurar aquest dijous que no hi haurà cap acomiadament, els representants sindicals no l’acaben de creure, i li recriminen que el Departament no els hagi informat oficialment de les dates dels trasllats o de com es reubicaran els treballadors públics. Des del sindicat CSIF, majoritari al sector, Juan Luis Escudero, ha assegurat a l’ACN que ja hi ha hagut centres com Brians 1, als quals s’ha notificat internament que a partir del febrer arribaran els primers interns preventius.

La Model tancarà definitivament l’any 2017

Escudero interpreta aquesta ordre interna com una mostra que la Model cada cop rebrà menys presos, i estima que al juliol el centre penitenciari de preventius de Barcelona podria deixar definitivament de funcionar. Davant la manca d’informació oficial, però, reclama al Departament que no “enganyi” els treballadors i exposi quin serà el calendari concret de tancament.

Des de Brians 1, Ivan Buendia, del sindicat CSIF, confirma que el centre té espai lliure per acollir part dels interns derivats de la Model, però adverteix que hi ha diverses cel·les que no estan operatives perquè els darrers anys no s’han fet tasques de manteniment. En aquest sentit, el representant sindical a Brians 2, Alberto Gómez, també alerta dels riscos d’omplir totes les places lliures amb interns traslladats, ja que creu que es pot arribar a la “massificació”.

Reformes a les presons metropolitanes

Gómez recorda que anys enrere es va donar aquesta situació a centres com Quatre Camins i Brians, i assegura que això seria “alarmant” perquè es dispararia la conflictivitat. “Si han de despullar un sant per vestir-ne un altre, tindrem un problema”, conclou. D’altra banda, els representants dels treballadors de Brians 1 i 2 coincideixen a dir que el trasllat dels interns preventius requeriria una reestructuració de diferents àrees de treball dels centres penitenciaris.

Buendia ha posat com a exemple el departament de control d’entrades i sortides a Brians 1, on diu que seria “absolutament necessari” habilitar un torn de nit, actualment inexistent. Finalment, temen que el tancament del centre de preventius de Barcelona també repercuteixi en els treballadors públics interins, els quals preveuen que acomiadaran per poder oferir places als funcionaris de la Model a qui la Generalitat haurà de traslladar per preservar el lloc de treball. Per evitar totes aquestes situacions, exigeixen que el tancament de la Model vagi acompanyat de la construcció del nou centre penitenciari de la Zona Franca.

ara.cat

Esta entrada fue publicada en Noticias. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.