Familiars i amics de presos demanen que es tanqui la Model un cop fet el centre nou

Canalitzaran les seves queixes a través d’una associació creada per defensar els drets dels interns

Associació de Familiars i Amics de Ciutadans Empresonats al Centre Penitenciari d’Homes a Barcelona és el nom oficial de l’entitat. L’han creat aquesta setmana un grup de familiars i amics de presos de la Model, entre ells un exreclús Daniel el Rojo. Volen reclamar així que no es tanqui la presó fins que no s’hagi edificat el nou centre penitenciari de la Zona Franca. D’aquesta manera, diuen, els interns no hauran de marxar de la ciutat.

Al tancament de la Model, doncs, no només s’hi oposen els funcionaris de presons, també els familiars i els amics dels interns. Un d’ells és l’exdelinqüent Daniel Rojo Bonilla, que va estar reclòs a la presó de l’Eixample durant nou anys i que actualment hi visita amistats sovint. A les dècades dels 80 i els 90 va atracar prop de 150 entitats bancàries i se’n va emportar més de 10.000 milions de pessetes. Ja fa temps que ha deixat enrere el delicte i les addiccions i ara és el president de la nova associació.

L’entitat s’ha constituït aquesta setmana per un motiu concret. Segons David Peña, el seu assessor, es demana “que respectin els drets dels interns i que la Model no es tanqui fins que no estigui obert un nou centre a Barcelona ciutat”. Denuncien, a més, que ni als familiars ni als mateixos presos no se’ls ha explicat amb claredat com serà, si es produeix, aquest tancament. De fet, el tresorer de l’associació, Simón Montero, assegura que, per aquest motiu, dins el centre “s’està vivint una situació d’incertesa i els interns s’estan posant molt nerviosos”.

També creuen que allunyar els presos preventius de la ciutat podria perjudicar-ne la relació amb famílies i amics. “Qui pateix les conseqüències d’una condemna són els familiars i si, a sobre, els posem obstacles com que hagin de desplaçar-se fora de Barcelona…”, afegeix Rojo, i assenyala que no tothom té els recursos econòmics suficients com per permetre’s desplaçaments “de molts quilòmetres”. D’altra banda, Peña assegura que un pres preventiu té dret a ser visitat i “no és just afegir impediments a la seva situació”. Tot i que encara els queda feina per eixamplar el teixit associatiu de l’entitat, ja preparen protestes pacífiques per fer-se escoltar.

beteve.cat

Esta entrada fue publicada en Noticias. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.