Justícia tancarà la Model abans de l’estiu d’aquest 2017

Es posarà el punt i final a la presó més antiga de Catalunya que acumula 113 anys en funcionament

La presó més antiga de catalu La presó més antiga de Catalunya deixarà d’ingressar nous reclusos d’aquí a 15 dies

La mitjana d’ocupació dels centres penitenciaris passarà del 67,4 % al 72,9 %

Mas d’Enric (Tarragonès), inaugurat fa 15 mesos, acollirà 450 nous interns i obrirà quatre mòduls pendents d’estrenar

Brians 1 (Baix Llobregat) es convertirà en centre de preventius a partir del proper 7 de març

La Model té els dies comptats. La presó més antiga de Catalunya quedarà buida abans de l’estiu. Està previst que l’últim pres en surti el mes de juny. El Departament de Justícia n’entregarà les claus a l’Ajuntament aquest 2017. El Govern ha pres la decisió després d’un rigorós estudi de viabilitat i amb l’aval gairebé unànime del Parlament de Catalunya, amb 123 vots a favor i només 9 abstencions.

L’objectiu és doble. En primer lloc, es tracta de posar punt i final a un centre penitenciari del 1904, que ja acumula 113 anys en funcionament. Si no s’hagués pres aquesta decisió, les instal·lacions de la Model necessitarien una inversió d’almenys 25 milions d’euros per resoldre riscos imminents vinculats a l’estructura i a les normes de seguretat de l’immoble.

En segon lloc, el tancament de la presó farà possible que la ciutat disposi d’un nou espai per a usos cívics i socials. D’aquesta manera, Justícia també atén quatre dècades de reivindicació per part de les entitats veïnals de l’Esquerra de l’Eixample.

Diàleg permanent amb els representants dels treballadors

Aquest dilluns al matí, Justícia ha comunicat la decisió de tancar la Model a tots els sindicats amb representació en l’àmbit dels serveis penitenciaris, amb qui manté un diàleg permanent. El Departament ha proposat un calendari de reunions per a la negociació de les condicions dels trasllats dels professionals de la Model, que s’aprovaran en les pròximes setmanes, en una reunió del Consell Executiu. A més d’aquesta negociació, l’Administració ha proposat la creació d’un grup de treball amb els representants dels treballadors que es reunirà cada setmana per avaluar específicament tot el procés de tancament de la presó.

Brians 1 es converteix en el centre de preventius de Barcelona

El dilluns sis de març serà l’últim dia en què arribaran nous presos a la Model. A partir de l’endemà, tots els preventius ingressaran directament a Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires, Baix Llobregat), el nou centre especialitzat per a persones pendents de judici o de sentència de tota la demarcació de Barcelona.

El tancament de la Model implica tres grans operacions de trasllat d’interns. Les dues primeres comencen a partir de demà mateix. La tercera s’iniciarà quan Brians 1 ja desenvolupi les seves noves funcions i, en aquest cas, consistirà en el buidatge definitiu de la presó de l’Eixample.

21 de febrer: Inici del primer i segon moviment

El primer moviment consistirà en el trasllat d’interns de Brians 1 i Brians 2 cap a altres presons, tenint en compte el domicili i l’arrelament territorial dels penats. Les destinacions d’aquests interns seran fonamentalment els centres de Mas d’Enric (El Catllar, Tarragonès), Ponent (Lleida, Segrià), Lledoners (St. Joan de Vilatorrada, Bages) i Quatre Camins (La Roca, Vallès Oriental).

El segon moviment consistirà en el buidatge de Brians 1 i en el trasllat dels seus interns cap al centre veí de Brians 2. D’aquesta manera, Brians 1 estarà a punt per a rebre els presos preventius a partir del set de març.

20 d’abril: Inici del tercer moviment

El tercer moviment consisteix en l’inici del buidatge de la Model. Els primers que abandonaran l’Eixample són 127 interns en tercer grau del Centre Obert 1, que comparteix recinte però que funciona amb independència de la resta de l’edifici. Aquests interns, que només hi van a dormir, es traslladaran fins al Centre Obert 2 de Barcelona, popularment conegut com la presó de Trinitat. El traspàs començarà el 20 d’abril i es farà progressivament.

Està previst que la primera setmana de maig acabi la reubicació dels interns en règim obert i comenci el buidatge de la resta de reclusos. Llavors, ja farà dos mesos que els preventius ingressen directament a Brians 1. En aquell moment, a la Model només hi quedarà la meitat de la població actual, al voltant de 500 persones. La presó s’haurà començat a buidar sense fer-hi cap trasllat, perquè el 80% dels preventius només hi passen 47,6 dies de mitja.

Tots els interns que encara hi estiguin en presó preventiva es desplaçaran esglaonadament cap a Brians 1. En canvi, els penats acabaran a l’equipament penitenciari de la demarcació de Barcelona que sigui més proper al seu lloc de residència. Les possibles destinacions són Brians 2 (Baix Llobregat), Quatre Camins i Joves (Vallès Oriental) i Lledoners (Bages). Està previst que els últims interns abandonin l’edifici durant el mes de juny.

Mas d’Enric obrirà quatre mòduls que encara té per estrenar

Una de les peces clau per al tancament de la Model i la reubicació dels interns és Mas d’Enric (El Catllar, Tarragonès). Es tracta d’un centre nou, inaugurat ara fa un any i tres mesos. L’equipament està infrautilitzat. Disposa de 618 cel·les i d’una capacitat total de 1022 reclusos. En canvi, a la presó només hi ha 379 interns. Això significa que està al 37,1% d’ocupació. Fins ara, només se n’han obert 5 dels 9 mòduls de vida. Els 4 restants encara estan per estrenar.

Acostament de 210 presos a Tarragona

Entre els mesos d’abril i setembre, coincidint amb l’operació de buidatge de la Model, Mas d’Enric obrirà progressivament el sisè, el setè, el vuitè i el novè mòdul. Els ocuparan 449 interns procedents fonamentalment de Ponent i de Brians 1. Alhora, Mas d’Enric reforçarà la plantilla amb 160 treballadors provinents de diversos centres. Aquest moviment farà que 210 persones privades de llibertat estiguin internes més a prop de casa seva. Les instal·lacions arribaran al nivell òptim de funcionament el mes de setembre, amb una població penitenciària estabilitzada a l’entorn dels 800 reclusos.

Una nova depuradora d’aigües residuals a El Catllar

Abans de l’arribada de les persones encarcerades des d’altres centres, l’Agència Catalana de l’Aigua posarà en marxa una depuradora d’aigües residuals que prestarà servei tant a Mas d’Enric com al municipi del Catllar. Aquesta nova depuradora farà possible que el centre es posi al nivell òptim de funcionament. Fins ara, n’hi havia una de més petita, instal·lada provisionalment, amb capacitat per tractar un cabal molt limitat.

Les places lliures equivaldran a la capacitat de tres presons

El sistema ha incorporat nous equipaments com Mas d’Enric (2015), Puig de les Basses (2014), Lledoners (2008) i Joves (2008), que han substituït presons antigues i més petites. Avui, el sistema penitenciari funciona per sota de la seva capacitat. Per tant, quan hagi tancat la Model, els seus 732 preventius i 197 penats quedaran reubicats sense alterar significativament els percentatges d’ocupació.

Amb el tancament de la Model, l’ocupació del conjunt dels equipaments se situarà en el 72,9%, un 5,5% per sobre de l’actual. La Generalitat disposarà de 2.656 places lliures, una quantitat superior a la suma dels llits de tres centres com Lledoners (1.025), Joves (388) i Puig de les Basses (1.018).

Mas d’Enric, Brians 2 i Ponent, les presons amb més increment de població

Mas d’Enric serà el centre més beneficiat per la reubicació dels interns. La presó més moderna del sistema augmentarà la població en 449 reclusos i se situarà en el 81% d’ocupació, que és el seu nivell òptim de funcionament.

També destaca la incorporació de 221 reclusos a Brians 2, de 100 a Ponent i de 76 menors de 24 anys a Joves. A la resta d’equipaments, la població penitenciària creixerà un màxim del 8%. Quant a nombre d’interns, el tancament de la Model no tindrà cap efecte a Puig de les Basses.

Reforç de la plantilla de tots els centres

No hi haurà acomiadaments. Tots els funcionaris i interins de la Model i de la resta de centres tenen assegurat el seu lloc de treball. Això farà possible un increment general de la plantilla a tots els equipaments de règim ordinari (preventius, primer grau i segon grau). També augmentarà la plantilla dels centres oberts.

26 milions d’euros per al Pla de xoc dels equipaments penitenciaris 2017-2020

Coincidint amb la nova ubicació tant d’interns com de treballadors i amb les noves funcions assignades a cada centre, el Departament de Justícia ha previst diverses accions de millora a les presons més antigues del sistema. El Pla de xoc dels equipaments penitenciaris de Catalunya 2017-2020 preveu inversions per valor de 26 milions d’euros en millores a Quatre Camins (la Roca del Vallès, 1989), Ponent (Lleida, 1984), Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires, 1991) i Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires, 2007).

A més d’aquestes actuacions de manteniment i millora, el Govern iniciarà la construcció d’un nou centre obert a la ciutat de Tarragona durant l’any 2018, que ja disposa d’un finançament pluriennal aprovat per l’Executiu el 4 d’octubre de 2016. Aquest edifici substituirà l’actual funció de l’antiga presó de la ciutat, de dimensions desproporcionades i instal·lacions antiquades. A més, Justícia podrà alliberar un gran espai al centre de la ciutat. Les obres costaran 9,6 milions d’euros i l’edifici entrarà en funcionament a finals del 2019.

Tres de cada quatre preventius de la Model són de fora de BCN

Els presos amb domicili a Barcelona només representen el 25% dels preventius de la Model. La resta són veïns de l’àrea metropolitana i de les altres comarques de la demarcació de Barcelona.

El doble d’ajuts econòmics per al transport dels familiars

La Direcció General de Serveis Penitenciaris incrementarà el pressupost dedicat als ajuts econòmics al transport per als familiars d’interns, que passaran de 18.000 a 36.000 euros. Aquests ajuts es vehiculen a través dels serveis socials d’execució penal, subordinats a criteris públics i iguals per a tothom. L’accés a Brians 1 està garantit amb transport públic. No obstant això, el Departament facilitarà més mitjans de transport en cas que la demanda ho requereixi.

Instal·lació de 8 noves sales de videoconferències

El Departament de Justícia continuarà garantint l’assistència jurídica gratuïta dels interns a Brians 1 amb la instal·lació de 8 noves sales de videoconferència amb capacitat per a 16.000 comunicacions l’any entre advocats i clients. El conjunt dels col·legis d’advocats de la demarcació de Barcelona sumen 18.293 exercents. De tots ells, només n’hi ha 1.234 que hagin comunicat algun cop amb clients en presó preventiva durant el 2016. La meitat d’aquests 1.200 només ha visitat la presó una o dues vegades en tot l’any.

26 milions d’euros per al Pla de xoc dels equipaments penitenciaris 2017-2020

Coincidint amb la nova ubicació tant d’interns com de treballadors i amb les noves funcions assignades a cada centre, el Departament de Justícia ha previst diverses accions de millora a les presons més antigues del sistema. El Pla de xoc dels equipaments penitenciaris de Catalunya 2017-2020 preveu inversions per valor de 26 milions d’euros en millores a Quatre Camins (la Roca del Vallès, 1989), Ponent (Lleida, 1984), Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires, 1991) i Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires, 2007).

A més d’aquestes actuacions de manteniment i millora, el Govern iniciarà la construcció d’un nou centre obert a la ciutat de Tarragona durant l’any 2018, que ja disposa d’un finançament pluriennal aprovat per l’Executiu el 4 d’octubre de 2016. Aquest edifici substituirà l’actual funció de l’antiga presó de la ciutat, de dimensions desproporcionades i instal·lacions antiquades. A més, Justícia podrà alliberar un gran espai al centre de la ciutat. Les obres costaran 9,6 milions d’euros i l’edifici entrarà en funcionament a finals del 2019.

Tres de cada quatre preventius de la Model són de fora de BCN

Els presos amb domicili a Barcelona només representen el 25 % dels preventius de la Model. La resta són veïns de l’àrea metropolitana i de les altres comarques de la demarcació de Barcelona.

El doble d’ajuts econòmics per al transport dels familiars

La Direcció General de Serveis Penitenciaris incrementarà el pressupost dedicat als ajuts econòmics al transport per als familiars d’interns, que passaran de 18.000 a 36.000 euros. Aquests ajuts es vehiculen a través dels serveis socials d’execució penal, subordinats a criteris públics i iguals per a tothom. L’accés a Brians 1 està garantit amb transport públic. No obstant això, el Departament facilitarà més mitjans de transport en cas que la demanda ho requereixi.

Instal·lació de vuit noves sales de videoconferències

El Departament de Justícia continuarà garantint l’assistència jurídica gratuïta dels interns a Brians 1 amb la instal·lació de vuit noves sales de videoconferència amb capacitat per a 16.000 comunicacions l’any entre advocats i clients. El conjunt dels col·legis d’advocats de la demarcació de Barcelona sumen 18.293 exercents. De tots ells, només n’hi ha 1.234 que hagin comunicat algun cop amb clients en presó preventiva durant el 2016. La meitat d’aquests 1.200 només ha visitat la presó una o dues vegades en tot l’any.

premsa.gencat.cat

Esta entrada fue publicada en Noticias. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.